Jag driver Skånska Drycker tillsammans med sommelier Carina Olofsson Gavelin och kocken Titti Qvarnström. Sedan 2018 har vi arbetat för att lyfta regionens unika drycker och ta dem ut i världen. Vi vill etablera Skåne som gastronomisk hot-spot i Sverige, med drycken som spjutspets och dragplåster.
2018 sjösatte vi Sveriges första helt lokala dryckesmässa med samtliga dryckesslag representerade. 2020, när producenterna inte kunde samlas, anpassade vi vårt arbete och besökte dem på plats och filmade dem. Vi genomförde också en ambitiös workshop kallad CIDERLAND som samlade regionen bästa producenter.
Vinodlingen i Skåne har stor framgång, ciderproduktionen har just börjat bubbla på allvar, hantverksmässig ölproduktion erövrar ständigt ny mark, fler och fler bränner destillat av hög kvalitet och det alkoholfria utbudet växer stadigt med must och kombucha i täten.
Som ett led i detta anordnar vi olika events som Skånska Drycker på Spritmuseum i Stockholm där producenter som Vingården i Klagshamn, Lottenlund Estate, Arilds Vingård, Flyinge Vingård, Skepparps Vingård, Kullabergs Vingård, Åhus Vingård, Kiviks Musteri, Dryg Cider, Spirit of Hven, Saturnus, Fruktstereo, Dryg Cider, Skånska Spritfabriken och Hönsinge Hantwerksbryggeri deltar.
Det finns minst 100 dryckesproducenter i Skåne som levererar kvalitetsprodukter. Genom samarbete med producenter och aktörer inom gastronomin vet vi att det finns en efterfrågan på att marknadsföra sig utanför den egna regionen. I Skåne kan vi erbjuda en unik bredd med både, vin, cider, öl, destillat och alkoholfria drycker som must, soda och kombucha.
Sommaren 2021 inleder vi ett samarbete med den nya Skåneguiden southerndestination.se där man från och med nu kan finna alla våra producenter.